De Kunst van het branden
Bij koffie branden komt het aan op de kleine verschillen. Het is een ambacht, bijna een kunst. Een proces waarbij respect en liefde voor koffie absolute voorwaarden zijn. Voordat de Bueno koffiebonen in de branderij arriveren, is er al veel en intensief werk voor verricht. Door de telers, de oogsters, de melangeur en de transporteur: mensen die expert zijn in hun deel van het koffieproductieproces.
Het beste uit de koffieboon
In de branderij transformeren we de rauwe, groene koffieboon in een boon die klaar is om geconsumeerd te worden. Een groene koffieboon heeft namelijk nog geen smaak, en ruikt over het algemeen naar gras. Wel heeft elke bonensoort al een eigen smaakkarakter. De smaak en het aroma ontwikkelen zich pas tijdens het branden. Daarbij halen ze het beste uit de koffieboon naar boven. De brander legt de nadruk op de specifieke eigenschappen van de boonsoort en het karakter van het gebied waar de boon geteeld is.
Kwaliteit &
Ambachtelijkheid
Uiteraard werken wij bij Bueno koffie alleen met de hoogste kwaliteit bonen, de beste apparatuur en ambachtelijke branders met liefde voor het vak. We streven altijd naar de hoogste kwaliteit. Zodat wij onze klanten het lekkerste kopje koffie kunnen garanderen. Voor de inkoop van onze koffie komen we in koffieproducerende landen over de hele wereld. We proeven en testen honderden soorten koffie, waaruit we de beste kiezen. Als we onze favorieten hebben geselecteerd, begint het brandproces: een zeer minutieus werk, dat geduld, aandacht en… liefde vergt.
De 3 Fases Van Het Koffiebranden
In de branderij branden we de koffie op een ambachtelijke manier. Door het branden karamelliseren de suikers in de boon. Zo ontstaat de bruine kleur van de koffieboon en worden de suikers en eiwitten in de boon geactiveerd. Tijdens het branden in de oven wordt de koffie snel rondgedraaid en geroosterd. De boon gaat door drie fases:
- De boon wordt gedroogd en ‘popt’, vergelijkbaar met maïs die ‘popt’ tot popcorn. Koffiebranders noemen dit de eerste ‘knak’. De boon zwelt door waterdamp en CO2-druk van binnenuit.
- De boon kleurt door karamellisatie en dankzij de maillardreactie: de reactie tussen suikers en eiwitten die de boon smaak geven. De boon wordt langzaam donkerder en zwelt nog iets verder.
- De boon, die voorheen nog rimpelig was, krijgt een strakke egale buitenkant. Dat is het begin van de tweede ‘krak’. De cellulosekern van de boon breekt. Na de tweede krak wordt de boon kruimeliger en verlies deze gewicht. Er blijft er een bittere koolstofboon over.
Vier Manieren Van Branden
-
Licht Branden
- De bonen worden lichtbruin en droog en krijgen een delicate smaak en aroma. Deze koffie is vooral geschikt voor het filter koffie.
-
Medium Branden
- De bonen krijgen een mooie bruine kleur en een sterkere smaak. Lekker op elk moment van de dag.
-
Espresso
- De bonen worden donkerbruin en soms iets licht glanzend van de olie die vrij komt bij het branden. De koffie heeft een volle en krachtige smaak. op deze manier geroosterde kofiie is heerlijk na lunch of diner.
-
Dark Roast
- Geeft een donkere koffie met een uitgesproken (sterke) smaak, toast en donkere karameltonen.
Koffie Melangeren.svg
Melanger (melangeren) komt uit het Frans en betekent letterlijk ‘mengen’. Een melangeur mengt
koffiebonen van verschillende origines. Elke koffie heeft zijn eigen aroma, een eigen verhouding
tussen zoet en bitter, een eigen rinsheid en een specifieke body.
Melangeren is een
kunst, die als eindresultaat een harmonieus geheel beoogt. Net als een dirigent zorgt de
melangeur ervoor dat alle afzonderlijke componenten samen een prachtige symfonie vormen.
Koffie is echter een natuurproduct en de oogsten kunnen van jaar tot jaar
verschillen, afhankelijk van vele (klimatologische) factoren. Daarom zijn de koffiesoorten en
onderlinge verhoudingen in een melange geen constante, maar een variabele om de smaak in het
kopje constant en perfect te houden.